Байдън: Войната може да започне още в сряда

Нарастват опасенията у западните държави за съвсем скорошно нападение на Русия над Украйна. Според разузнавателна информация то ще стане още в сряда, твърди американски високопоставен служител, запознат с данните и цитиран от световни информационни агенции.

Според „Политико“ пък американският президент Джо Байдън е назовал директно датата 16 февруари (сряда) по време на снощната си видеоконферентна връзка с лидерите на страните от НАТО и Европейския съюз. В публикацията се казва, че физическото нахлуване в Украйна „може да бъде предшествано от редица ракетни удари и киибератаки“.

Официално обаче Байдън засега само призова всички американски граждани в Украйна да напуснат незабавно, защото при нападение трудно може да се гарантира безопасното им и бързо изтегляне от страната. „Имаме си работа с една от най-големите армии в света – каза той. – Това е много специална ситуация и нещата бързо може да се объркат“.

Същевременно днес се появи информация, че още тази сутрин местно време Белият дом официално ще нареди на служителите на US посолството в Киев да се евакуират.

И макар от Белия дом официално да не потвърждават сряда като ден за атаката, съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан обяви, че нападението на Русия над Украйна „вероятно ще започне с удар по въздух още преди края на зимните олимпийски игри в Пекин“ (те трябва да завършат другата неделя, 20 февруари).

„Русия в момента има достатъчно сили, за да осъществи голяма военна операция срещу Украйна и нападението може да започне във всеки един момент“, каза Съливан на брифинг в Белия дом.

Той добави, че американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин е готов да нареди нахлуване съвсем скоро, и че е възможно светкавично нападение директно по украинската столица Киев. Съливан повтори призива на Байдън американците, които още са в Украйна, да напуснат до 48 часа, защото руско въздушно нападение ще затрудни неимоверно заминаването им.

Няколко съюзни страни в НАТО, включително Великобритания, Канада, Норвегия и Дания, също отправиха настоятелни предупреждения към своите граждани да напуснат Украйна. Това стори и Нова Зеландия.

Снимка: Туитър

На фона на нарастващото напрежение говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: „Истерията в Белия дом е показателна повече от всякога. Англо-саксонците имат нужда от война. На всяка цена. Провокациите, дезинформациите и заплахите са предпочитан метод за решаване на техните собствени проблеми“.

Продължават също така и дипломатическите стъпки за предотвратяване на военния конфликт. Стана ясно, че  

Путин и Байдън планират да проведат телефонен разговор тази вечер

За това съобщи прессекретарят на руския президент – Дмитрий Песков. Той добави, че инициативата е на американската администрация.

„Наистина, американската страна поиска разговор с президента Путин и в събота вечерта московско време се планира разговор между двамата президенти“, заяви Песков пред журналисти.

Също за днес Путин е планирал да разговаря отново и с френския президент Еманюел Макрон, заяви Песков.

Източник: „СЕГА“

Дискусиите са закрити за тази страница