БАБХ спря от търговската мрежа спанак

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение в търговската мрежа спанак заради съмнение, че е примесен с листа от татул. След постъпването на два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище са извършени незабавни проверки. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 г, сорт „Горила“, произведен в Пловдивска област.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от гражданин, който е приложил снимки със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, различни от тези на спанак и наподобяващи татул.
Извършени са спешни проверки на обектите, от които е закупен спанакът. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 г спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак. При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект.

Количеството спанак, намерено в производствения обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна. Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

В изпълнение на предписанията на БАБХ двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, спират продажбата на опасната храна и я изтеглят от търговските си обекти. Проверката показва още, че този спанак се доставя и в други големи търговски вериги в страната. Те също са проверени и са им издадени предписания за спиране разпространението на посочения спанак.

БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 г, сорт „Горила“, произведен в Пловдивска област, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили.

Дискусиите са закрити за тази страница