БАБХ информира за чумата по свинете и дребните преживни животни

Агенцията по храните ще представи данни от проведената миналата седмица в България международна одитна мисия, свързана със заболяването африканска чума по свинете. Ще се обсъдят и мерките срещу чумата по дребните преживни животни.

По време на мисията експерти от Европейската комисия и Световната организация по здравеопазване на животните провериха как страната ни се справя с ограничаването на заразата от африканска чума по свинете.

Очаква се днес инспекторите от Агенцията по храните да дадат информация и за заболяването чума по дребните преживни животни.

Днес Административният съд в Ямбол ще разгледа жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект. Стадото в Болярово е единственото останало живо в огнището на заразата, тъй като стопаните се усъмниха в коректността на взетите проби и не допуснаха ветеринарите да унищожат животните.

В социалните мрежи и днес се организират хора, които да пътуват към Болярово, за да охраняват стадото по време на делото, тъй като по неофициална информация има нова заповед за унищожаване на животните, която е с дата 21 януари.

Пред кореспондента на БНР в Ямбол Ана и Тодор заявиха, че животните, дали положителни проби, са здрави и вече имат агънца.

Заместник-министърът на земеделието доктор Янко Иванов, който е и ветеринар, обясни пред БНР, че не разполага със заповед от 21 януари за избиване на животните от стадото. Има такава от 9 януари, в която въпросът за стадото на Ана не се третира, тоест там нямаме промяна в решението на БАБХ, каза той и коментира защо животните в стадото на Ана и Тодор не са умрели от вируса:

„Трябва да направим разлика между инфекция и заболяване. Заболяването е манифестирането, клинично на инфекцията, но то не се случва винаги и при всяка ситуация. Дори сега, в грипното време, имаме хора, които са инфектирани с грипния вирус, но не развиват симптоми. Доказано е наличие на вирус в стадото и аз съм видял протоколите от френската лаборатория. Нямам причина да не им вярвам! А по отношение на това дали Тодор и Ана вярват в това, има закон за ветеринарно-медицинската дейност, който урежда обществените отношения в тази област, а не отношенията на Ана и Тодор към държавата или към институциите, или към БАБХ или към ОДБХ. Ако те не вярват на нашата лаборатория, има резултати, потвърждение от референта лаборатория на Европейския съюз. Какво по-добро и по-силно доказателство от това. И кой има интерес, това не мога да разбера, да изфабрикува такива чак фалшификации, за да застраши стадото на Ана и Тодор! Малко несериозно ми се струва – международен заговор, за да се ликвидира стадото на Ана и Тодор“

Иванов беше категоричен в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „създалата се ситуация е повече от абсурдна“ и подчерта, че обстановката е можела да се нормализира много по-рано, а фермите да бъдат населени, ако е бил спазен законът:

„Не искам да съм на мястото на съдиите, които трябва да вземат решението, защото там има нарушения по НПК – чл. 230  – „кой наруши наредба, издадена против разпространението или появяването на заразна болест по домашните животни, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от 100 до 300 лв. Алинея втора е: „Ако от това е последвала зараза, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“. Ако болестта бъде широко разпространена, наказанието е лишаване от свобода до три години“.

Иванов не иска да вярва, че сценарият от Болярово може да се повтори:

„Ние бяхме и малко късметлии, че очевидно вирусът на терена не е така агресивен, както може да се случи с някои други вируси. Представете си, ако се случи един Шап в същия район, където редовно имаме проблеми с различни болести. Какво щеше да стане ако влезе и стопаните решат, че няма да дадат животните? Преди годни, едно единствено огнище на шап в Симеоновград костваше 2% от Брутния вътрешен продукт на държавата преки и непреки загуби. България беше изключена от всякаква международна търговия с животни и животински продукти от преживни животни, от свине и от всякакви …“.

Държавата предлага промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да приведат законодателството ни няколко регламента на Европейския съюз, които подлежи да се активизират в края на годината. Други промени, разширяващи правомощията на БАБХ, вече са били публикувани, но ще бъдат оттеглени заради липсата на обществена подкрепа.

„Отлагаме временно, тъй като промените са твърде много и съществени и, по изискванията на Закона за нормативните актове в България, когато те надхвърлят определен процент следва да се мине или към изготвянето на нов проектозакон“. 

Дискусиите са закрити за тази страница