Арнаудова: Шофьорът и фирмата, ремонтирала пътя, са виновни за трагедията край Своге

“Установен е механизма на настъпване на ПТП-то. Вина носи водачът на автобуса. Ако той се е движел с 40 км/ч е нямало да навлезе в насрещното движение, независимо от пътната настилка и метеорологичните условия. Затова, че не се е движел с тази скорост е допринесъл за тежкото ПТП“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвиниха 7 души за катастрофата край Своге, трима са ексшефове в АПИ

Взети са 9 проби от настилката и са дадени за изследване в лаборатория. Пътната настилка е била с много лошо качество.

Не са спазени множество нормативни актове, а неспазването им е довело до смъртта на 20 души.

“Собственикът и изпълнителен директор на “Трейс – София“, надзорникът на строежа и началникът на асфалтовата база са нарушили задълженията си“, допълни Арнаудова.

По думите й последният слой на асфалтовата смес не отговаря на изискванията за това как трябва да е съдържанието на смесите. Сложени са по-евтини компоненти.

“Глосов е получил много сигнали за това, че пътят е лош и има проблеми. От полицията в Своге са изпращали сигнали за катастрофи вследствие на лошия път, но Глосов не е предприел действия за незабавен ремонт. Той е изпратил писмо до “Трейс“ да отстранят нередностите“, каза Арнаудова.

Мярката за неотклонение на изпълнителния директор на “Трейс“ е 15 000 лева гаранция, на бившите шефове в АПИ- 10 000 лв., а на останалите по 2 000 лева.

“Не само строителите, но и стопаните на пътя са си позволили безстопанственост. Били са подписани и документи с невярно съдържание, за които “Трейс“ са знаели. Има експертиза на подписите. Ще бъде извършена експертиза за това колко е спестила “Трейс“ с влагането на некачествени материали“, каза Арнаудова.

Тя допълни, че не е проследено качеството и ремонта на пътя. В документацията мантинела липсва, строителите са я поставили, но тя не отговаря на изискванията. Трябвало е да бъде подсилена със стоманени елементи, защото по пътя преминават тежкотоварни камиони.

155 свидетели са разпитани, извършени са 10 огледа и 46 експертизи, но това не е краят на разследването.

“И двамата бивши членове на АПИ са отговаряли за този ремонт, знаели са какви са банковите гаранции. Искали са да спестят тези 2 млн. лева на “Трейс“, твърди Арнаудова.

В понеделник ще бъде повдигнато обвинение на още едно лице – директор на дирекция в АПИ, който е трябвало да следи ремонта на пътя.

Дискусиите са закрити за тази страница