Армията в Судан свали президента, въвежда 3-месечно военно положение

След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар ал-Башир, бе свален и арестуван, съобщи министърът на отбраната. Говорейки по държавната телевизия, Авад Ибн Оуф съобщи, че армията ще надзирава двугодишен преходен период, последван от избори, информира Би Би Си, предаде БГНЕС. Той заяви също така, че е въведено тримесечно извънредно положение.

Оуф съобщи официално на всички, окупирали столицата на страната Хартум, че “режимът е отстранен и Башир ще бъде държан на сигурно място“.

Той каза, че Конституцията на Судан е замразена, граничните пунктове са блокирани до по-нататъшно нареждане и въздушното пространство е затворено за 24 часа.

Башир е обект на международна заповед за арест, издадена преди повече от 10 г. от Международния наказателен съд (МНС), която го обвинява в организиране на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в западния регион на Дарфур в Судан.

Не е ясно обаче какво ще стане с него след ареста му.

В ранните часове днес бяха забелязани военни превозни средства, влизащи на мястото, където се намират Министерството на отбраната, армията и личната резиденция на Башир, предаде агенция АФП.

По-късно държавната телевизия и радио прекъснаха програмата си с послание, че армията ще направи изявление.

Междувременно десетки хиляди демонстранти се събраха в централен Хартум, скандиращи: “Падна, спечелихме”, съобщи Ройтерс.

Държавните медии съобщиха, че са арестувани бившият министър на отбраната на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на личната охрана на президента Омар ал-Башир, лидерът на управляващата партия “Национален конгрес” Ахмад Харун и бившият вицепрезидент Али Усман Тах, предаде РИА Новости.

Протестите в Судан продължават от около четири месеца, като започнаха с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведоха до лозунги за промяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт в Судан от 30 години. В хода на демонстрациите, според опозицията и правозащитниците, около 60 демонстранти са били убити, стотици са били ранени, а няколко хиляди са били задържани.

Миналия уикенд хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хартум и други градове, за да поискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред сградата на Генералния щаб на армията в Хартум, за да призоват военните “да поемат страната на народа и да постигнат свалянето на президента”. В редица райони на града започнаха сблъсъци между демонстрантите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.

През последните седмици центърът на протестите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на отбраната на страната в Хартум, недалеч от президентския дворец, пред който има постоянен лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ.

 

Дискусиите са закрити за тази страница