АПИ:Ако до 4 години не се ремонтират виадуктите, трябва да затворим магистралите

Виадуктите по магистрала „Хемус“ не са ремонтирани близо 40 години. Това стана ясно днес, след като от Пътната инспекция провериха как вървят ремонтите на два от тях – този при тунел „Витиня“ и „Коренишки дол“. След срутването на моста в Генуа, при който загинаха над 40 души и у нас бяха разпоредени спешни инспекции на основните пътища. От АПИ заявиха, че ако виадуктите не бъдат ремонтирани до 3 – 4 години – магистралите трябва да бъдат затворени. Изчисленията показват, че през следващите три години ще са нужни над 130 милиона лева, за да се укрепят съоръженията само на автомагистралите.

Виадуктът при тунел „Витиня“ е с дължина 225 метра и е в експлоатация от 1984 г. Основен ремонт досега не е правен. От Пътната агенция признаха, че секторът е системно недофинансиран. Винетната система генерира около 300 милиона лева, които се оказват недостатъчни.

Инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: В нормите, които са за пътно поддържане между 8-10 години трябва да бъде извършен ремонт на съоръжението и на пътната настилка. Надяваме се, че през следващите години вече това нещо ще бъде отрегулирано с въвеждането на ТОЛ системата.

Ремонтите на виадукта ще струват 8 милиона лева. До момента са възстановени всички носещи стълбове. Предстои саниране на пътната плоча, тротоарните конзоли и фугите на съоръжението.

Светослав Ефтимов, технически ръководител: Крайният срок, който сме си поставили е краят на октомври това съоръжение да бъде готово.

До края на октомври месец се очаква да приключи и ремонтът на дясното платно на виадукта „Коренишки дол“, а през следващата година да се ремонтират колоните на лявото. Ремонтът ще струва 25 милиона лева.

Съоръжението е с дължина 481 метра и е в експлоатация от 1986 г.

От Пътната агенция заявиха, че са открили пропуски в строителството. Най-фрапантните грешки са при начина на отводняване.

Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: Ако погледнете пътната настилка, ще видите участъци със здрав бетон и такъв, който се рони с пръсти. Тоест некачествени влагани материали още по време на строителството. Водите са били оставени да се стичат свободно от тази височина.

През есента започват нови ремонти на общо пет мостови съоръжения. Три на автомагистрала ,,Тракия“ и две на ,,Хемус“.

Дискусиите са закрити за тази страница