Антиправителствен протест в София блокира за часове бул. „Цар Освободител“

Антиправителственият протест пред парламента блокира за няколко часа днес следобед движението по булевард „Цар Освободител“ в София. Протестът под наслов „Оставка, съд и смяна на системата“ бе организиран в социалните мрежи.

Движението по булеварда бе възстановено малко през 17 часа, след като демонстрантите взеха решение да се изтеглят в зона, която да не пречи на трафика.

Полицейското присъствие в центъра на столицата остава засилено.

Освен към управляващите, гневът на протестиращите е насочен и към медиите, които според тях са „продажни“. Телевизионни екипи бяха изблъскани от протестиращите зад полицейския кордон.

Между протестиращите и сградата на Народното събрание имаше плътен кордон от полицаи. Протестираха няколкостотин души, но постепенно редиците им оредяха.

Те настояват за оставка на правителството и промяна на модела на управление и предлагат страната да се управлява по швейцарския модел – с референдуми.

Протестната акция беше обявена в социалните мрежи като протест на българите от страната и чужбина.

„90 процента от българският народ живее под прага на бедността, в това число и аз. Пенсионерка съм и съвсем нормално е да се възмущавам от сегашното управление и да искам промяна“, каза една демонстрантка.

„Искам като всеки българин нещата да се променят. Нещата не са добре в момента“, заяви протестиращ мъж. „Даваме сигнал на всички хора, които искат да се промени нещо, да са тук, а не в къщи“, добави друг.

„За свободата се воюва. Който иска свобода, да дойде тука“, каза трети демонстрант.

По-рано през деня с викове „Оставка“ и под лозунга „Не на партийните мафии, корупция и концесии“ пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици.

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12,00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22,00 часа тази вечер.

Протестът бе подкрепен от над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от фейсбук групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов – издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията: „Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“.

Планират се протести между 12 и 22 часа, които да продължат няколко дни, включително пред български посолства в чужбина.

За утре организаторите на демонстрациите готвят поход от парламента до Министерския съвет, а в сряда – протест и пред централата на ЕК в Брюксел. 

Дискусиите са закрити за тази страница