Ангелкова: Планираме от 15 юни да започне подготовката и от 1 юли да стартира активен летен сезон

Предложих вчера да създадем т.нар. компенсационен европейски фонд при пътуванията, който да може да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите от една страна, а от друга да гарантира защитата на потребителите. Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Моите предложения, които направих на срещата на министрите на туризма, която проведохме като видоконферентна връзка в рамките на председателството на Хърватия, бяха подкрепени от колегите от Гърция, Италия, Испания и Франция, Полша, Малта, Кипър, Румъния, добави тя.

„Изключително важно е създаването на такъв фонд, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците от една страна и от друга с потребителите. Това би довело до масови фалити или до неблагоприятни последици за всички участници във веригата“, коментира министърът.

Туризмът в целия свят е в тежка криза, добави тя. 

„Туризмът формира 12 % от БВП. Европейската комисия приема възстановителен план след заразата с коронавирус. Всеки от министрите от ЕС настоя туризмът да има своето ключово място в този план, като се обединихме около това 20% от средствата, които са обявени от комисията да бъдат целево насочени към туризма“, заяви Ангелкова. 

„Поисках ясни правила и критерии за разпределянето на тези средства към държавите членки, които да са на принципа на солидарността и за достъп до всяко едно от предприятията в сектора“, добави тя.

„Предложих да има обща европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация с ясни правила и план на действие за това как да се рекламира общността и всяка една страна като привлекателна. Настояваме да има и план за излизане от кризата, който да е обвързан с финансиране и с ясни и конкретни мерки“, заяви министърът на туризма. 

Сега е момента да помогнем на нашата страна, като изберем България за своята макар и късна почивка, като покажем с общи усилия какви са прекрасните места, да ги преоткрием и заедно допринесем за възстановяването на туризма, добави тя. 

„Оптимист съм. Планираме от 15 юни да започне подготовката и от 1 юли да стартира активния летен сезон“, сподели Ангелкова. 

„Това, което разработваме в момента, е свързано с възможността поетапно да отворим ресторанти и заведения, на малки курорти. Обсъждаме кога е възможно това и при какви условия курортите да стартират. Най-важно е обаче да опазим нашето здраве, да спазваме правилата на Националния оперативен щаб и да сме отговорни“, подчерта тя. 

Министърът изтъкна, че възстановяването на България като туристическа дестинация ще зависи от отварянето на границите за пътуване и от възможностите на бюджета. 

„Обсъждаме възможността за облекчаването на туристическите визи за Русия и Турция. Предложили сме на Външно министерство когато е възможно да сложи този въпрос на дневен ред“, заяви Ангелкова.

„Обмисляме къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги. Обсъждаме и къде е възможно да са на символични цени. Договорите за морските плажове са сключвани по различно време. Предстоят срещу утре с представители на Асоциацията на концесионерите. Заедно ще вземем решение и ще обявим какво предстои за всеки конкретен плаж“, добави тя.

Подкрепяме идеята спасителните постове да се запазят както досега през 100 метра, но на плажовете извън морските курорти да са през 150 метра, изтъкна министърът.

Дискусиите са закрити за тази страница