Албанците в Македония не искат името й да е Илинденска

Албанците в Македония също се намесиха в спора за новото име на югозападната ни съседка. Поводът стана последното предложение, излязло след преговорите между Зоран Заев и Алексис Ципрас в София. Оказва се обаче, че името „Република Илинденска Македония“ е неприемливо за албанците в страната, защото няма връзка с тях, предаде Нова телевизия.

„За албанците в Македония е неприемливо всяко ново име, което само по себе си ще съдържа славомакедонско наследство“, казва проф. Арсим Синани от Тетовския университет пред телевизионния канал „Клан Косова“, отбелязва скопското електронно издание МКД, цитирано от „Фокус“.

Според Синани „предложението за името във формата Република Илинденска Македония не е нищо друго освен игра на Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, за да остане на власт“.

Новината идва в деня, в който първите дипломати на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас сядат за пореден път на масата за преговори. Срещата им е в Ню Йорк и на нея ще присъства и Матю Нимиц. Разговорите между двамата външни министри са първите, след като в обществото се появи информация за варианта Илинденска Македония.

Дискусиите са закрити за тази страница