Ако изборите бяха днес: 24,8% гласуват за ГЕРБ, 20,5 на сто – за БСП

ГЕРБ би получила 24,8 на сто, а БСП – 20,5 процента, ако изборите бяха сега, показва проучване на „Медиана“, представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1008 души между 1 и 6 юли.

Обединените патриоти биха събрали 9,7 на сто, а ДПС – 8,3 процента. „Воля“ биха получили 2,1 на сто, АБВ – 1,9 на сто. 22,3 на сто заявяват, че не биха гласували. Според социолозите краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма.

 
Според данните 37 на сто от анкетираните смятат, че ЕС ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години. На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16 на сто смятат, че нещо подобно на „евроатлантическа солидарност“ реално съществува.

 
Съвсем естествено, всичко това удря върху имиджа на управлението, което в последните месеци се легитимираше като деен участник в европейските процеси, ако по време на европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега наблюдаваме обратния процес, отбелязват от „Медиана“.Леко се увеличава песимизмът, разочарованието от властта, намалява оценката за нея, леко се увеличава желанието за предсрочна смяна на властта, коментират социолозите. Според данните 43 на сто биха искали правителството да изкара пълния си мандат, 29 на сто – да си ходи, а на 19 процента им е безразлично.

Над 55 на сто от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии – „партия на Слави Трифонов“ и „партия на Румен Радев“.

Дискусиите са закрити за тази страница