Адско зверство! Десетки избити цивилни от руската армия в градчетата край Киев, Русия отрича

Десетки трупове на цивилни са били открити по улиците на градовете около Киев, които бяха напуснати от руските войски при оттеглянето им през последните дни. По улиците на Буча, Ирпен и Мотижин има тела на мъже и жени, част от които са намерени със завързани ръце, свидетелства екип на Франс прес. Повечето от намерените трупове са на уличното платно. Има разстреляни край автомобил, убит велосипедист, тела, натъпкани в шахти. Сред жертвите има деца на по 14 години.
 

 

Няколко души са намерени в двор на къща в Мотижин. Част от труповете са престояли на улицата повече от няколко дни. По първоначални данни това е семейството на кмета на градчето Олга Сухенко, отвлечена на 23 март.

Кметът на Буча Анатолий Федорук заяви пред журналисти, че трите гробища на града са в обсега на руската артилерия затова се наложило да погребат вчера 280 души в масов гроб.

В близост до магистрала на 20 км от Киев има тела, които са били горени край пътя, съобщи украинското министерство на отбраната.
 

Главният прокурор на Украйна събира досие от доказателства за военни престъпления на руските части в страната. Киев обвини Русия, че войниците й са използвали деца за жив щит при изтеглянето си. Има сведения, че в някои горещи точки на военния конфликт са били отвличани деца, за да се гарантира, че местното население няма да съобщи координатите на чуждите войски на своите. Имаме сигнали за деца, използвани като жив щит в Суми, Киев, Чернигов, Запорижня, обяви омбудсманът на Украйна Людмила Денисова.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи като „клане“ действията на руската армия в Буча. „Шокиран съм от кадрите на чудовищните деяния на руската армия в освободения район на Киев. В Буча е извършено клане. ЕС оказва съдействие на Украйна и неправителствени организации в събирането на доказателства, които да послужат пред международния съд. Предстоят нови санкции от страна на ЕС. Слава на Украйна!“, написа той.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също написа коментар: „Ужасена съм от съобщенията за неописуемия ужас в районите, от които се изтегля Русия. Необходимо е спешно провеждане на независимо разследване. Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност“.

„Шокиран съм от новините за зверства, извършени от руски сили. ЕС помага на Украйна при документирането на военни престъпления“, каза в „Туитър“ и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, добавяйки, че всички дела трябва да бъдат преследвани от Международния съд.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен също коментира темата и заяви, че гледката на множество тела на мирни граждани, разпръснати по улиците на Буча в Украйна, е „тежък, непоносим удар“. „Не можете да не възприемате тези кадри като удар в стомаха“, каза Блинкен пред CNN ден след като ужасяващите кадри от града, отвоюван от руските сили, бяха излъчени. „Това е реалността на това, което се случва всеки божи ден, докато продължава бруталността на Русия срещу Украйна“, каза Блинкен.

Русия отрече обвиненията, че нейни сили са убивали цивилни в град Буча близо до Киев.

Източник: „Сега“

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна/Туитър

Дискусиите са закрити за тази страница