Агенцията по лекарствата пусна сигнал до ГДБОП

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, съобщава БНТ.

Сигналът идва, след като се появиха информации, че в сайт за обяви свободно се продават лекарства за тежки заболявания, които се изписват с рецепта. Проверка показва, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката.

Продажбата на лекарства с рецепта в интернет е забранена. По сигналите за незаконно разпространение на лекарства в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП. В повечето случаи се оказва, че китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти.

“Особено лекарства, които касаят младите хора, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са забранени за продажба в България”, коментира Явор Колев – н-к “Трансгранична организирана престъпност”, ГДБОП.

Сайтовете не са длъжни да контролират съдържанието на обявите, които публикуват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като потребители не са защитени.

„Нормативната уредба , която регулира онлайн търговията обхваща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би все още е една празнота в правото – нещо, което предстои да бъде решено на регулаторна основа“, заяви Димитър Маграритов – председател на КЗП.

Дискусиите са закрити за тази страница