Австрия подкрепи приемането на България в Шенген

Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава в Европа, която да е инвестирала толкова по опазването на външните граници.

Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в съвместно изявление с премиера Бойко Борисов в резиденция „Бояна“.

Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси и по-малките въпроси да остави на отделните държави членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа, по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен, обърна се Курц към Борисов.

По отношение на Западните Балкани Курц каза, че е важно за всички Западните Балкани да се подкрепят по пътя им към Европа.

Благодаря за политическото и икономическото сътрудничество, подчерта канцлерът на Австрия и отбеляза, че 350 са фирмите от Австрия, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви още Себастиан Курц.

„Винаги съм казвал, че 2018 г. трябва да се разглежда като Българо-австрийско председателство. Благодаря за оценката и подкрепата и за желанието да помагаш в опазването на външната граница“, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

„Имаме към момента нула мигрантски натиск. Една-единствена цел си поставяме на срещата във Варна – действието на споразумението, за да може тези над 3 млн. и половина мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да опазим Европа от мигранти“, коментира премиерът.

Относно Шенген, Борисов посочи, че всички виждат, че сме се справили.

Дискусиите са закрити за тази страница