Австрия затяга правилата за бежанците

Търсещите убежище ще бъдат принудени да предават своите мобилни телефони и до 840 евро в брой на властите, съгласно мерки, одобрени от австрийския кабинет в сряда.

Парите ще бъдат насочени към разходите за техните заявления, докато властите проучват дали данните за географско местоположение от телефоните на бежанците съответстват на техните думи за това как са пристигнали в страната.

Ако се установи, че кандидатът е влязъл в друга европейска държава, където е в сила така нареченият „Дъблински регламент“, той може да бъде изпратен там.

Вътрешният министър Херберт Кикъл от крайнодесната Партия на свободата (ПС) заяви, че целта му е „ограничителен и приложим закон относно правата на чужденците“, за да се сложи край на „злоупотребите“ в системата на убежището.

Мерките трябва да бъдат гласувани от парламента през следващите няколко седмици.

На миналогодишните парламентарни избори една от основните теми на ПС бе справянето с имиграцията и беше приета и от канцлера Себастиан Курц и неговата дясноцентристка Австрийска народна партия (АНП).

Австрия получи повече от 150 000 заявления за убежище – почти 2% от общото си население от 8,7 млн. души – след миграционната криза от 2015 г.

Обявените днес мерки също означават, че бежанците ще могат да кандидатстват за австрийско гражданство само след десет години, за разлика от досегашния срок от шест години.

Ще се ускори и депортирането на осъдените за престъпления кандидати за убежище.

Групата за правата на човека SOS Mitmensch осъди мерките.

„Когато последните пари се отнемат от мъжете, жените и децата, които вече имат много малко, това е изтощаващо за засегнатите“, казаха от групата, добавяйки, че мерките ще направят интеграцията още по-трудна.

Изземването на данните за мобилните телефони би било „сериозно навлизане в неприкосновеността на личния живот“, заявяват от SOS Mitmensch, докато планът за по-трудно кандидатстване за гражданство е „политически позициониран“, за да прикрие факта, че процесът вече е много труден.

Дискусиите са закрити за тази страница